Druga sprawa kryminalna kucharza Xaviera Kieffera Odkąd luksemburski kucharz Xavier Kieffer związał się z najsłynniejszą krytyczką kulinarną Francji, bywa zapraszany na najbardziej prestiżowe imprezy. Jednak uroczysta kolacja wydana przez mera Paryża kończy się zaraz po przystawce. Ryuunosuke Mifune, najsłynniejszy kucharz sushi Europy, pada nagle martwy. Diagnoza brzmi: zatrucie rybą. Kieffer jest jednak sceptyczny i szybko zauważa sprzeczności. Zanurza się w świat kuchni specjalizującej się w sushi i dowiaduje się, że istnieją ryby droższe od złota - i cenniejsze niż ludzkie życie. Xavier Kieffer, niegdyś mistrz kuchni pracujący w wyśmienitych restauracjach, wyrzekł się haute cuisine i prowadzi w Luksemburgu, w Dolnym Mieście, malutką restaurację, gdzie serwuje swoim gościom potrawkę z zająca, zupę luksemburską i paszteciki podlewane rieslingiem.
Okładka: miękka
Ilość stron: 348
Wydawnictwo: Smak Słowa
"Czerwone złoto" to kryminał kulinarny, zupełnie inna odmiana kryminału niż znamy. Tutaj dominują nuty kuchenne, a detektywem jest kucharz. Poznajcie Xaviera Kieffera, znanego luksemburskiego kucharza i detektywa-hobbystę. To już drugi tom z jego przygodami, po "Diabelskim owocu", gdzie poznajemy nie tylko tajniki kuchni, ale i jego spostrzegawczość i działanie szybsze od policji.
Tym razem Kieffer zostaje zaproszony przez bliską kobietę na niezwykłe przyjęcie, które odbywa się w Luwrze, a do tego kolację przygotowuje słynny kucharz sushi, Ryuunosuke Mifune. Jest to impreza zamknięta, zorganizowana przez mera Paryża. W otoczeniu dzieł sztuki pojawiają się dzieła sztuki kulinarnej, tylko sam kucharz wygląda jakoś blado i sztywno - aż w końcu pada bez życia....
Pierwsze podejrzenie pada na zatrucie wydzieliną wytwarzaną przez ryby fugu, ale również znajdująca się w końcówkach macek ośmiornic. Jest to substancja śmiertelnie trująca i niebezpieczna - działa błyskawicznie, co widać po nieszczęsnym Mifune. Niepojętym wydaje się, aby mistrz sushi popełnił błąd. Komu więc zależało na jego śmierci? Policja, pod wpływem polityków, działa wyjątkowo opieszale. Mer Paryża prosi więc o pomoc Keiffera, mocno naciska na to. Kucharz, początkowo niechętny, angażuje się w sprawę, aż sam znajduje się w niebezpieczeństwie. Czy uda mu się rozwiązać tę sprawę?
"Czerwone złoto" to bardzo oryginalny kryminał i skarbnica wiedzy na temat sushi. Znajdziecie tutaj nie tylko intrygę kryminalną, ale również sposoby przygotowywania sushi, produkty, których i jak się używa, ale również nowinki techniczne, które ułatwiają wytwarzanie sushi na dużą skalę. Na szczęście nie lubię sushi, bo po tej lekturze zaczęłabym się zastanawiać, czy je jeść.....
Książka jest ciekawie pisana, lekko, a przy tym intrygująco. Keiffer jest bardzo specyficzną postacią i z czasem zyskuje sympatię czytelników, którzy towarzyszą mu podczas wyjaśniania spraw kulinarno-kryminalnych.
Przeczytałam z zainteresowaniem - na pewno jest to książka, która zapada w pamięć ze względu na oryginalny styl i tematykę. Polecam!
Inretesująca recenzja :)
OdpowiedzUsuń