Chleby, placki i różnorodne ciasta z dodatkami, słowem wypieki ze wszystkich stron świata - ponad 100 znakomitych przepisów! We wprowadzeniu encyklopedyczny opis przygotowania różnego rodzaju wypieków, czyli vademecum dobrego piekarza. Dokładne wskazówki dotyczące przygotowywania ciasta francuskiego, drożdżowego, parzonego, kruchego, instrukcje postępowania z ciastem filo czy ciastem parzonym, a dalej - mnóstwo receptur - aż chce się piec i próbować! Bułeczki i bajgle, chałki i tarty, babki, strudle i precle, indyjski chlebek naan, francuski croquembouche, podawany na wyjątkowe okazje, placuszki, pizze, paszteciki i pierożki. Na słodko, słono i na ostro. Na końcu książki - tabele przeliczeń.
Okładka: miękka
Ilość stron: 192
Wydawnictwo: Świat Książki
Rok wydania: 2012
Wiele razy pisałam już, że niestety orłem w kuchni nie jestem i staram się wynajdywać takie książki, z którymi przygotowanie potraw nie sprawi mi wielkich trudności. Ostatnio szukałam inspiracji w kwestii wypieków - na razie mam opanowanych tylko kilka sprawdzonych ciast, a święta się zbliżają ....
Kiedy wzięłam do rąk książkę "Wypieki" - od razu wiedziałam, że to coś dla mnie!
Na początku przedstawione są wszelkie ważne zagadnienia związane z przygotowaniem i wypiekiem ciast, pokazane są składniki, a co najważniejsze za pomocą obrazków pokazane jest przygotowanie podstawowych ciast - kruchego, francuskiego, tart, drożdżowego, itd.
Dla mnie rewelacja !
Dalej przedstawione są konkretne przepisy z wykorzystaniem podstawy czyli wybranego ciasta omawianego na początku. Mnie urzekły przedstawione odmiany chleba i bułeczek - od zwykłego chleba, przez prawdziwy chleb na zakwasie po rozmaite chleby z przyprawami, ziołami, bakaliami, itp.
Prezentowane dalej słodkości sprawiają, że ślina napływa do ust, a sposób przygotowania podany jest w prostej, przystępnej formie, bogato ilustrowany zdjęciami poszczególnych czynności. Znajdziecie tutaj przepisy na słodko, słono, z dodatkami i bez - dla każdego coś smacznego :)
Książka jest bardzo ładnie wydana, bogata w zdjęcia i ilustracje, a jej wielkim plusem jest prostota w prowadzeniu czytelnika przez poszczególne etapy przygotowania wypieków.
Dzięki tej książce nie boję się poeksperymentować w kuchni !
Ale smakowita to musi być ksiażka:) Uwielbiam piec, ale książek kucharskich nigdy dosyć, koniecznie muszę ją mieć.
OdpowiedzUsuńJa tez wciąż zbieram kolejne ksiązki kucharskie. W każdej cos ciekawego się znajduje.
OdpowiedzUsuńMniam, na pewno wiele smacznych przepisów w niej jest :)
OdpowiedzUsuńZgodzę się z recenzentką. Sama ją kupiłam,zachwyciłam się nią. Jest też książka o mięsach z tej serii http://www.empik.com/miesa-najlepsze-potrawy-i-marynaty-opracowanie-zbiorowe,p1061619376,ksiazka-p :D Mam nadzieję,że też warta kupienia
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Krysia