środa, 21 listopada 2012

Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce - Anneka Manning

Chleby, placki i różnorodne ciasta z dodatkami, słowem wypieki ze wszystkich stron świata - ponad 100 znakomitych przepisów! We wprowadzeniu encyklopedyczny opis przygotowania różnego rodzaju wypieków, czyli vademecum dobrego piekarza. Dokładne wskazówki dotyczące przygotowywania ciasta francuskiego, drożdżowego, parzonego, kruchego, instrukcje postępowania z ciastem filo czy ciastem parzonym, a dalej - mnóstwo receptur - aż chce się piec i próbować! Bułeczki i bajgle, chałki i tarty, babki, strudle i precle, indyjski chlebek naan, francuski croquembouche, podawany na wyjątkowe okazje, placuszki, pizze, paszteciki i pierożki. Na słodko, słono i na ostro. Na końcu książki - tabele przeliczeń.

Okładka:  miękka
Ilość stron:   192
Wydawnictwo:   Świat Książki
Rok wydania:  2012

Wiele razy pisałam już, że niestety orłem w kuchni nie jestem i staram się wynajdywać takie książki, z którymi przygotowanie potraw nie sprawi mi wielkich trudności. Ostatnio szukałam inspiracji w kwestii wypieków - na razie mam opanowanych tylko kilka sprawdzonych ciast, a święta się zbliżają ....

Kiedy wzięłam do rąk książkę "Wypieki" - od razu wiedziałam, że to coś dla mnie!
Na początku przedstawione są wszelkie ważne zagadnienia związane z przygotowaniem i wypiekiem ciast, pokazane są składniki, a co najważniejsze za pomocą obrazków pokazane jest przygotowanie podstawowych ciast - kruchego, francuskiego, tart, drożdżowego, itd.
Dla mnie rewelacja !

Dalej przedstawione są konkretne przepisy z wykorzystaniem podstawy czyli wybranego ciasta omawianego na początku. Mnie urzekły przedstawione odmiany chleba i bułeczek - od zwykłego chleba, przez prawdziwy chleb na zakwasie po rozmaite chleby z przyprawami, ziołami, bakaliami, itp. 
Prezentowane dalej słodkości sprawiają, że ślina napływa do ust, a sposób przygotowania podany jest w prostej, przystępnej formie, bogato ilustrowany zdjęciami poszczególnych czynności. Znajdziecie tutaj przepisy na słodko, słono, z dodatkami i bez - dla każdego coś smacznego :)

Książka jest bardzo ładnie wydana, bogata w zdjęcia i ilustracje, a jej wielkim plusem jest prostota w prowadzeniu czytelnika przez poszczególne etapy przygotowania wypieków.
Dzięki tej książce nie boję się poeksperymentować w kuchni !





4 komentarze:

  1. Ale smakowita to musi być ksiażka:) Uwielbiam piec, ale książek kucharskich nigdy dosyć, koniecznie muszę ją mieć.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez wciąż zbieram kolejne ksiązki kucharskie. W każdej cos ciekawego się znajduje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, na pewno wiele smacznych przepisów w niej jest :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgodzę się z recenzentką. Sama ją kupiłam,zachwyciłam się nią. Jest też książka o mięsach z tej serii http://www.empik.com/miesa-najlepsze-potrawy-i-marynaty-opracowanie-zbiorowe,p1061619376,ksiazka-p :D Mam nadzieję,że też warta kupienia

    pozdrawiam Krysia

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...