wtorek, 4 grudnia 2012

Boże Narodzenie - kuchnia świąteczna - Marzena Wasilewska

Dobry karp to podstawa, ale z jaką zupą i przystawką go skomponować? Wszyscy lubią pieczeń, tylko jaki deser będzie po niej najlepiej smakować? Takie dylematy psują radość ze Świąt, więc Marzena Wasilewska poleca gotowe zestawy dań: od Wigilii, przez Boże Narodzenie i sylwestra, po noworoczną ucztę z indykiem w roli głównej.
„Wigilia jak u babci z Kresów” z karpiem zapiekanym z chrzanem i śliwkami czy „Wigilijna kolacja – postna, ale wykwintna” z łososiem pieczonym w cieście francuskim? A bożonarodzeniowy obiad? „Klasyka z odrobiną szaleństwa” w postaci rosołu z... winem porto czy „Obiad jak królewska uczta” z pasztetem cielęcym z gruszkami? Po Świętach przyjdzie czas na wspaniałe przekąski na sylwestra i regenerujące zupy na Nowy Rok. Autorka dba o nasz czas: dokładnie wyjaśnia, co, jak i kiedy przygotować, bo czasem trzeba zacząć przynajmniej kilka dni wcześniej. Inspirujące! I jakże praktyczne.

Okładka:  twarda, lakierowana
Ilość stron:   128
Wydawnictwo:  Świat Książki
Rok wydania:  2012

Święta już niedaleko, a rodzinna Wigilia szykuje się u mnie - szukam więc natchnienia na ciekawe, ale proste potrawy. Chciałabym, oprócz klasycznych dań wigilijnych, zaserwować coś innego - smacznego i pasującego do całości.
W książce Marzeny Wasilewskiej znalazłam inspirację, nie tylko na kolację wigilijną, ale również na smaczne dania na świąteczne dni. Autorka serwuje nam całe zestawy dań na poszczególne dni - bardzo podoba mi się ten pomysł, ale jeszcze nie czuję się na siłach na tak wielki eksperyment :)
Na pewno wypróbuję przepis na sałatkę z wędzonego pstrąga i cykorii z pomarańczami - wszyscy lubimy sałatki,  a ta rybna sałatka świetnie wpisze się w wigilijne menu. Będzie lekkim, kolorowym akcentem na moim stole.

Moją ciekawość wzbudziły również morele nadziewane serem pleśniowym - świetna przystawka, nie tylko na święta. Zapowiada się bardzo smakowicie, a nie jest pracochłonna.


Podpatrzyłam również wariację na moją ulubioną zupę dyniową - tutaj podaną z klopsikami imbirowymi. Jest pożywna, świetnie rozgrzewa zimą i jest bardzo smaczna.

Książka "Boże Narodzenie - Kuchnia świąteczna" trafi w gusta szerokiego grona czytelników - można w niej znaleźć, zarówno wyrafinowane i trudne dania, jak i potrawy dla osób, które orłami w kuchni nie są - jak ja. 
Autorka podzieliła dania na różne poziomy trudności - co bardzo mi się spodobało - nie każdy ma aspiracje na bycie Master Chief.
Ta niezwykła książka kucharska ma piękne albumowe wydanie, jest pełna zdjęć potraw - aż ślinka leci. Myślę, że doskonale nadaje się na świąteczny prezent.
Polecam Wam ją jako źródło inspiracji i życzę smacznych Świąt!




4 komentarze:

  1. Ależ to wszystko smacznie wygląda. U mnie w domu jednak, przygotowując wigilijne potrawy, nigdy nie sugerujemy się książkami, a jedynie przepisami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaku mi narobiłaś, że szok.

    OdpowiedzUsuń
  3. Święta, święta! Nareszcie się wszyscy najedzą przy wigilijnym stole, a potem będą narzekać na dodatkowe kilogramy :)
    Cieszę się, że wigilia jeszcze nie jest na mojej głowie, więc książka mogłaby się przydać innym organizatorom :d

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...