niedziela, 27 października 2013

Francuski Szef Kuchni - Julia Child

Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show. Pilotażowy odcinek "Francuskiego Szefa Kuchni" wyemitowano `w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji` - jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca - Julia Child - do dziś pozostaje ikoną sztuki kucharskiej, nie tylko dla Amerykanów.

Okładka: miękka 
Ilość stron: 400 
Wydawnictwo:     Wydawnictwo Literackie 
premiera: 24 października 2013 

Jakiś czas temu zachwycałam się książką Julii Child „Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni” – recenzję znajdziecie TUTAJ. I choć, jak zawsze to podkreślam, do kuchennych orłów nie należę jest ona dla mnie inspiracją i motywacją do eksperymentowania. 

Julia Child jest legendą amerykańskich programów kulinarnych i autorką słynnej książki Mastering the Art of French Cooking (Francuska sztuka gotowania). Nie zawsze jej pasją było gotowanie, zaczęła się tym tematem interesować podczas pobytu we Francji. Kiedy zakosztowała tamtejszej kuchni, jej wielkim marzeniem stało się wstąpić do słynnej szkoły Le Cordon Blue i nauczyć się gotować. Swoją wytrwałością i siłą charakteru doprowadziła do realizacji marzeń. Kuchenne doświadczenia, przepisy i pasję przeniosła na grunt amerykański. Zaczęła uczyć Amerykanów jak gotować z pasją i zacięciem, jak tworzyć niesamowite potrawy. Widzowie ją uwielbiali za jej niebanalny, oryginalny sposób bycia. 

Książka „Francuski szef kuchni” jest pisaną wersją jej programu telewizyjnego o tym samym tytule. Julia uczyła i zarażała swoich wielbicieli gotowaniem przez wiele lat. Jej program doczekał się wielu wznowień i powtórek, które wymogli na stacji telewizyjnej jej fani. Julia Child do dziś jest dla Amerykanów kulinarnym guru, ujmuje jej autentyczność i prostolinijność. 

Dziś nad prowadzącymi programy kulinarne pracują rzesze ludzi: styliści, projektanci, kucharze, itd. Julia była sobą, nawet wpadki, które czasem miały miejsce, były brane za plusy jej programu, a nie za minusy. Julia pokazywała nam jak uczyć się na własnych błędach i jakie wnioski z nich wyciągać. Tej cennej nauki nie znajdziecie w żadnym z aktualnych programów kulinarnych, które są dopracowane do perfekcji. W nich nikt się nie brudzi, a potrawy zawsze wychodzą idealnie. W domu bywa równie i Julia pokazuje nam, że taka jest rzeczywistość. Uczy nas podstaw tak, aby nasze dania dążyły do doskonałości. 

Jej pasja i wielkie zaangażowanie można znaleźć również na stronach książki „Francuski szef kuchni”. Teksty są naturalne i błyskotliwe. Widać w nich osobowość Autorki i jej podejście do sztuki kulinarnej. Przepisy, które tutaj znajdziecie przydadzą się każdemu. Od skomplikowanych, egzotycznych wręcz potraw po lekkie i łatwe w przygotowaniu. 
Uwielbiam takie książki, które motywują i inspirują, a nie wprawiają we frustrację. Polecam ponadczasowe rady i przepisy Julii Child.


7 komentarzy:

  1. Kurcze nie cierpię gotować, ale Twoja recenzja narobiła mi apetytu na tę lekturę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możemy sobie podać ręce - wolę czytac o gotowaniu niż gotować, ale Julia potrafi motywować.

      Usuń
  2. Och, uwielbiam Julię i również znakomicie wspominam poprzednią jej publikację. Na tę mam chrapkę i mam nadzieję, że sobie sprawię w okolicach świąt. Bardzo się cieszę, że wzbudza tyle ciepłych emocji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam tę książkę w planach, a twoja opinia jeszcze bardziej mnie do niej przekonuje.

    OdpowiedzUsuń
  4. Julia to moje guru, w kwestii kulinariów. Uwielbiam jej program i przepisy. Chciałabym tę książkę... bardzo;)
    Pozdrawiam Stag.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy filmiki z przepisami na YouTubie w języku polskim ?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...