czwartek, 13 sierpnia 2015

Smakując Grecję. Wyprawy po greckim stole - Christopher Bakken

Christopher Bakken wyrusza w podróż życia, podczas której zgłębia sekrety jednej z najbardziej niedocenianych europejskich kuchni. W towarzystwie brata i przyjaciół przemierza Grecję w poszukiwaniu najsmaczniejszych lokalnych specjałów. Zbiera oliwki na Thasos, piecze chleb na Krecie, a na Kithirze odkrywa miód tymiankowy.  
Smakując Grecję to przepiękna opowieść o ośmiu elementach greckiego stołu: oliwkach, rybach, chlebie, fasoli, mięsie, winie, serze i miodzie. Rozpocznij swoją wielką grecką przygodę. Odkryj nowe smaki i odwiedź magiczne miejsca. Przyrządź grecką ucztę we własnej kuchni. Poznaj tajniki wytwarzania takich przysmaków jak ravioli z jagnięciną, grillowana ośmiornica i kotleciki z ciecierzycy. Gotując, śmiej się, tańcz i ciesz się życiem.

Okładka; miękka
Ilość stron: 288
Wydawnictwo:  Pascal

Fantastyczna okładka, która mnie urzekła, fantastyczny klimat książki i niesamowite przepisy przeplatane malowniczymi, greckimi plenerami to książka Christophera Bakkena "Smakując Grecję". 
Całość - zachwycająca :)


Grecja to fascynujący kraj, uwodzi swoim położeniem, klimatem, przyjaznymi ludźmi i pysznym jedzeniem. Jak zwiedzać nowe miejsca nie smakując regionalnych potraw, czy nie poznając zwyczajów? Według mnie niemożliwe! Grecja to moje marzenie podróżnicze, stąd czytam dużo na ten temat. 

Książka Christophera Bakkena zwróciła moją uwagę, bo poprzez potrawy, autor pokazuje zwyczaje i piękno tego kraju, pokazuje niezwykłych ludzi, których spotkał na swej drodze i dzieli się przepisami na greckie potrawy.
Bakken to nauczyciel uniwersytecki, który przez jakiś czas mieszkał w Grecji. Teraz często wraca do tego pięknego kraju i dzieli się z nami greckimi smakami, zapachami i wrażeniami.


Kuchnia grecka według Bakkena opiera się na oliwkach i oliwie, serze, rybach, pachnącym chlebie, fasoli, mięsie, winie i miodzie. Poznając te podstawowe składniki greckiej kuchni, poznajemy również sposoby przygotowania prostych i pysznych potraw. Uwielbiam grecką kuchnię i na pewno bedę czerpać inspiracje z zapisków Christophera Bakkena.

Całość jest napisana ciekawym i lekkim językiem, a grecki klimat, zapachy i smaki, wręcz emanują ze stron tej pięknie wydanej książki. Nie przepadam za typowymi przewodnikami, a "Smakując Grecję" jest nietypowa, porywa i przenosi czytelnika do słonecznej Grecji. Niesamowite!

Siedzisz w domu i nigdzie nie wyjeżdżasz na urlop - sięgnij po książkę Christophera Bakkena i przenieś się do słonecznej Grecji - nie pożałujesz :)



2 komentarze:

  1. Oj chętnie bym przeczytała. Dzisiaj właśnie będę ostatni raz smakować Grecję, w realu:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie posmakuję greckich dań i zapoznam się z greckimi przepisami. Książka wydaje się bardzo interesująca.W sam raz na wakacje:-)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...